Uncategorized

Wat is cryptocurrency?

Cryptocurrency, soms cryptovaluta of crypto genoemd, is een vorm van digitale valuta die cryptografie gebruikt om transacties te beveiligen. Het heeft geen centrale uitgevende bank of regelgevende instantie. In plaats daarvan gebruikt het een gedecentraliseerd systeem om transacties te verifiëren, ze te registreren en nieuwe eenheden uit te geven.

Cryptocurrency kreeg zijn naam omdat het versleutelde encryptie gebruikt om transacties te verifiëren. Het gebruikt een zeer geavanceerde versleuteling om gegevens over cryptocurrency op te slaan en door te geven van wallets naar openbare grootboeken. Het doel van deze encryptie is om veiligheid en zekerheid te bieden.

Interessant om te weten is dat als je cryptocurrency bezit, je eigenlijk niet tastbaars in handen. Wat je bezit is een sleutel waarmee je een record of maateenheid van de ene persoon naar de andere kunt verplaatsen zonder een vertrouwde derde partij.

Blockchain en crypto mining

Cryptocurrencies draaien op een gedistribueerd openbaar grootboek, blockchain genaamd, een verslag van alle transacties dat door de houders van de cryptomunt wordt geverifieerd, bijgewerkt en bijgehouden. De cryptocurrency wordt opgeslagen in een crypto wallet.

De meeste cryptomunten worden gemaakt door een proces dat “crypto mining” heet. Hierbij wordt computerkracht gebruikt om complexe wiskundige problemen op te lossen die uiteindelijk cryptomunten opleveren. Gebruikers kunnen de cryptocurrency ook kopen bij crypto brokers en ze dan opslaan en uitgeven via hun cryptocurrency wallet.

Verschillende cryptocurrencies

Er zijn duizenden cryptocurrencies. Bitcoin was de eerste cryptocurrency. Hij werd in 2009 gecreëerd en is vandaag nog steeds de bekendste. Andere bekende voorbeelden zijn Ethereum, Litecoin en Ripple. Alle andere cryptocurrencies dan Bitcoin worden “altcoins” genoemd om ze van het origineel te onderscheiden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *